"Miopie Istorică: Cum explicăm istoria prin arta contemporană"

Conferință la Muzeul Hărților


Dată: Luni, 15 ianuarie 2024, ora 18: Desfăşurare: la sediul Muzeului, Strada Londra nr. 39

Acces: gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare aici: 

https://eventbook.ro/other/bilete-cum-explicam-istoria-prin-arta-contemporana

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, la ora 18:00, Muzeul Hărților vă invită la conferința „Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană”. De asemenea, cu acest prilej, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit în ziua de luni, iar Muzeul Hărților poate fi vizitat între orele 10.00 - 18.00.

În cadrul conferinței vor lua cuvântul Sever Petrovici POPESCU, artist, Ioana MARINESCU, curator și muzeograf la Muzeul Hărților, Smaranda VULTUR, antropolog, Maria Gabriela GROZA, istoric. Discuția va fi moderată de Cristina TOMA, manager al Muzeului Hărților. 

Conferința aduce în discuție modul în care arta contemporană explică probleme din istoria recentă și episoade prea puțin cunoscute și comentate în spațiul public, cum este cazul deportărilor din Bărăgan. Dialogul pornește de la expoziția „Miopie Istorică” a artistului Sever Petrovici-Popescu, curatoriată de Ioana Marinescu și realizată de Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) în colaborare cu Muzeul Hărţilor.

Expoziția „Miopie Istorică” prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe cercetarea artistică a lui Sever Petrovici-Popescu privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951. Acesta folosește instrumentarul vizual pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie, care prin intermediul artei contemporane, capătă o dimensiune mai concretă și mai umană.

Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) s-a implicat din anul 2021 atât ca organizator, dar și ca participant la evenimente precum: comemorările din 18 iunie la Timișoara, alături de Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, Conferința „70 de ani de la Deportările din Bărăgan” organizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și stagii de practica realizate cu studenții Facultății de Istorie la Asociația Foștilor Deținuți Politici. Cea mai recentă instalație care abordează și tematica deportării este „ROMLAG 1945-1965”, pornită de la Muzeul Hărților, astăzi devenită expoziție itinerantă. https://www.mocr.ro/ 

Muzeul Hărților din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul găzduiește expoziții de artă contemporană prin care încearcă să dea o imagine mai concretă spațiilor, oamenilor și poveștilor care animă hărțile. http://www.muzeulhartilor.ro.

Comentarii