Dată: Duminică, 22 octombrie 2023, ora 13:00
Desfăşurare: la sediul Muzeului, Strada Londra nr. 39
Acces: pe bază de rezervare și achitarea tarifului de 15 lei, aici:
https://eventbook.ro/other/bilete-luna-in-imaginarul-renasterii
Pe 22 octombrie 2023, la ora 13:00, Muzeul Hărților vă invită la conferința „Luna în imaginarul Renașterii: începuturile cartografiei selenare”, susținută de Tudor Mihăescu, muzeograf la Muzeul Municipiului București. Conferința aduce în discuție bazele cartografiei lunare și ale selenografiei, prin hărțile întocmite mai întâi de Michael van Langren și Johannes Hevelius, iar mai târziu prin cele ale astronomilor iezuiți Giovanni Riccioli și Francesco Grimaldi. Odată cu lucrările lor, un nou „continent” a fost introdus în conștiința europeană: Luna.
În contextul secolului al - XVII-lea, curiozitatea științifică, speculația filosofică și fantezia literară deopotrivă tindeau să se mute spre alte tărâmuri, de această dată mult mai îndepărtate și mult mai greu de vizitat: corpurile cerești. Inventarea telescopului și primele observații sistematice realizate de Galileo Galilei au marcat un punct de cotitură în imaginarul celest: pentru prima dată Luna putea fi apropiată, iar munții și craterele sale puteau fi redate vizual, sub forma reprezentărilor cartografice. La scurt timp după Galilei, numeroși cartografi și astronomi s-au întrecut în a desena hărți lunare cât mai detaliate.
Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele Muzeului Hărților”, care se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, astronomie, etc.
Tudor Mihăescu este muzeograf la Muzeul Municipiului București. Este licențiat în etnologie, absolvent al unui master în antropologie socială, și doctor în istorie cu o lucrare despre impactul cultural al zborului cosmic. A beneficiat de mobilități academice în Portugalia, la Lisabona și Coimbra.
Muzeul Hărților din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Instituția își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu