MARTORUL 448, un documentar despre viața românilor cu dizabilități


Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), în baza Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, oamenii cu dizabilități sunt definiți ca persoane cu deficiențe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată, care, în interacțiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină și efectivă a persoanelor în societate, în condiții de egalitate cu ceilalți.
În România sunt aproximativ 800.000 de oameni cu handicap, iar țara noastră ocupă locul al 3-lea, din coadă, în  Europa, ca angajator al acestei categorii sociale. Dintre aceștia, 146.000 sunt nevăzători care, deși ar trebui să fie protejați de legea 448, nu se bucură de drepturile “garantate” de ea. Un exercițiu matematic simplu arată că, dacă aceștia fac parte din familii cu cel puțin 3 membri, în medie, fenomenul ajunge să impacteze 8% din populația României.
Cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să se trăiască aproape exclusiv în spațiul în care locuiesc. Un nevăzător fără însoțitor riscă să rămână blocat în casă. Persoanele în scaun cu rotile nu beneficiază de rampe de accesibilizare, iar mijloacele de transport în comun nu oferă acces.
Societatea, din lipsă de educație, îi izolează. Angajatorii ezită să le ofere loc de muncă, pe motiv că un „om cu handicap” nu dă randament.
Documentarul „Martorul 448”, difuzat în premieră națională pe DIGI LIFE, în data de 15 noiembrie 2019, la ora 21:00, privește viața prin ochii acestor oameni și încearcă să identifice modalitățile prin care integrarea lor socială poate deveni realitate.
Difuzarea filmului va fi precedată, de la ora 20:30, de o dezbatere în care protagoniștii filmului și specialiștii vor discuta despre obstacolele sociale cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Dezbaterea va fi găzduită de jurnalista Digi 24, Teodora Tompea, și îi va avea invitați pe Sorin Țața, nevăzător, Daniela Tontsch, Președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România și Georgeta Bucur, președintele  Asociației Down Plus.
Filmul analizează problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități printr-o serie de interviuri cu acestea și cu reprezentanți ai instituțiilor ce îi au în grijă. Scopul este creșterea conștientizării publice, dar și căutarea unor rezoluții individuale în fiecare dintre telespectatori.
 Băiețelul meu depinde de mine, deci trebuie să meargă însoțit. Nu conștientizează pericolul sau frica. Trebuie ajutat, zi de zi; trebuie mers cu el și la școală, și peste tot”, explică mama unui copil diagnosticat cu o tulburare de spectru autist (TSA).
 „Nu doar Legea 448 este de vină, pentru cum a ajuns sistemul la ora actuală. Pentru că este foarte clar că sistemul a decăzut foarte mult, este într-o gaură de potențial. Dar, legea, așa cum a fost ea concepută, a fost o lege destul de bună, pentru ce putea să ofere România în 2006”, a fost de părere Matei Ghigiu, activist care a lucrat peste 32 de ani în ONG-uri și administrația centrală în domeniul dizabilității.
MARTORUL 448” este parte a unei serii de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești. Primele două producții, dedicate accesului inegal la educație, respectiv violenței domestice, au fost difuzate la Digi Life anul trecut, iar cel de-al patrulea - Martorul 17 - va avea premiera la 1 decembrie 2019, tot la Digi Life. 
Filmul este o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul OMD, Media Investment, Publicis Groupe, Mindshare, Mediacom,  Wavemaker, Ogilvy, Chio, Nutline, Hervis Sport, Jysk, Noriel.
Digi Documentare include televiziunile Digi World, Digi Life și Digi Animal World, care  fac parte din Grupului Digi | RCS & RDS. Grupul mai deține posturile de televiziune Digi24, Digi Sport 1, 2, 3 și 4, Digi 4K, postul de filme (pay-tv) Film Now, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio Pro FM, Digi FM, Dance FM și Chill FM.

Comentarii