Colțul de lectură - premieră muzeală, un proiect al Muzeului Hărților


Din 18 octombrie, Muzeul Hărţilor îi invită pe copiii cu vârste între 3 şi 12 ani să descopere alături de părinţi şi bunici Colţul de lectură al MNHCV.  Acest proiect inedit în zona muzeală românească oferă copiilor ocazia de a citi şi răsfoi cărţi într-un spaţiu amenajat chiar în cadrul expunerii şi de a descoperi legături între literatură şi lucrări pereche din muzeu: hărţi, picturi, diverse obiecte. În acest mod, încurajăm lectura şi aducem patrimoniul muzeului mai aproape de copii, prin activităţi potrivite vârstelor lor.
Amenajat la etajul al II-lea al muzeului, Colţul de lectură este un spațiu prietenos, aflat pe traseul de vizitare. El se adresează în primul rând familiilor cu copii care vizitează muzeul, oferindu-le o activitate plăcută şi utilă, accesibilă fără programare sau intermediere.  
Colţul de lectură cuprinde, pentru început, 26 de volume pentru copii de vârste diferite, în limbile română şi engleză. Cărţi de aventuri, cărţi despre exploratori sau călătorii, atlase, toate sunt selectate atent şi fac trimitere la hărţi sau alte lucrări şi obiecte din patrimoniul muzeului. O etichetă aflată în fiecare volum descrie cartea şi trimite la lucrări pereche, într-un joc al indiciilor ce îi ajută pe copii să descopere muzeul într-un mod jucăuş şi antrenant. 
Accesul este inclus în biletul de vizitare: gratuit pentru copiii sub 7 ani şi pentru elevi în vacanţele şcolare, 2,5 lei – bilet pentru elevi și studenți, 5 lei – bilet pensionari, 10 lei - bilet întreg. 
Pornind de la cărţile prezente în cadrul Colţului de lectură, Muzeul Hărţilor va organiza alături de partenerii săi (asociaţii culturale, artişti, educatori culturali etc.) ateliere de lectură pentru copii de vârste diferite. 
Primele ateliere se vor adresa copiilor de 3 - 4 ani şi de 5 - 6 ani şi vor fi susţinute de una dintre iniţiatoarele proiectului, Mona-Silvia Timofte de la Art Affair. Mona este educator muzeal și a colaborat la realizarea de programe de educație nonformală atât în muzee, cât și în teatre și ONG-uri. Pasionată de artă și hărți mentale, Monei îi place să descopere lumea din jurul ei prin intermediul poveștilor.
În cadrul atelierelor de lectură, cititul va fi abordat interactiv și multisenzorial. Copiii vor asculta povestea, vor atinge obiecte întâlnite în paginile cărților și vor face cunoștință cu noi mirosuri și sunete. Alături de părinți și cu ajutorul educatorului muzeal, ei vor căuta legături între muzeu și cărțile citite.
Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 10.15: Atelier de lectură pentru copii de 3 - 4 ani, cartea citită va fi „Elmer și balenele” de David McKee. Împreună cu elefantul multicolor, copiii vor trece prin pădure și peste râuri atingând plante, scoici și pietre culese de Elmer în drumul său către ocean.
Duminică, 27 octombrie, de la ora 10.15:  Atelier de lectură pentru copii de 5 - 6 ani, cartea citită va fi „O, în ce locuri minunate o s-ajungi!” de Dr. Seuss. Mirosuri, texturi și obiecte surprinzătoare vor însoți lectura, ajutându-ne să găsim pe hărțile din muzeu și în imaginația noastră acele locuri minunate către care visăm să călătorim. 
Durata unui atelier: 45 minute;
Tarif: 25 lei / copil, 10 lei / adult;
Participare: pe bază de înscriere, completând formularul disponibil pe site începând cu data de 21 octombrie;
Mulţumim Editura Art şi Editura Pandora M pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect!
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Prin intermediul Colțului de lectură, Muzeul Hărților își propune să contribuie la îndeplinirea misiunii sale, aceea de a face din această instituție cu o colecție unică în România o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

Comentarii